"W systematycznej konkretności przeprowadzona fenomenologia jest eo ipso idealizmem transcendentalnym, jakkolwiek w zasadniczo nowym znaczeniu... idealizmem, który nie jest niczym innym jak w formie systematycznej egologicznej nauki konsekwentnie przeprowadzonym samym wyeksplikowaniem mego Ja jako podmiotu wszelkiego możliwego poznania, i to w odniesieniu do każdego sensu bytu w którym byt ten może mieć dla mnie, jako Ego, własnie pewien sens."
Edmund Husserl
Dam cukierka z elektrolitami każdemu, kto mi powie, o co w powyższym, do cholery, chodzi. Bo po kilku godzinach cięzkiego myślotoku wydedukowałem, że jest to tak przeze mnie poszukiwana i pilnie potrzebna husserlowska definicja idealizmu transcendentalnego, ale co w związku z tym dalej...
Gatunek: Homo Lepus Absurdus
Dewiacja: Lubię zajączki
Co masz w jelitach?: Przeżutą koniczynkę. Chcesz trochę?
Motto życiowe: Mamo, mamo, kup mi karabin!
Broń: Elektrostatyczne futerko
Wiek: 25 Przybył: 09 Cze 2006 Posty: 4234 Skąd: Z tąd i owąd
Post jebnięty:: 2010-01-09, 14:10
Apodemiusz napisau:
"W systematycznej konkretności przeprowadzona fenomenologia jest eo ipso idealizmem transcendentalnym, jakkolwiek w zasadniczo nowym znaczeniu... idealizmem, który nie jest niczym innym jak w formie systematycznej egologicznej nauki konsekwentnie przeprowadzonym samym wyeksplikowaniem mego Ja jako podmiotu wszelkiego możliwego poznania, i to w odniesieniu do każdego sensu bytu w którym byt ten może mieć dla mnie, jako Ego, własnie pewien sens."
Może to jest w skrócie o teorii idealizmu, która w jakimś swoim nowym znaczeniu zakłada, że człowiek jest tak zajebisty, że jest w stanie dostrzec, doświadczyć i dowiedzieć się absolutnie wszystkiego o rzeczach, które mają sens i są do poznania, co jest według mnie.... AAAAAAAAAAAAA!
Gatunek: Ragula
Dewiacja: Gówno, chleb i cebula
Co masz w jelitach?: Park Narodowy Gór Stołowych
Motto życiowe: DANZIG IST DEUTSCH!
Broń: Miesiączka
Wiek: 93 Przybył: 24 Mar 2007 Posty: 7707 Skąd: Z lewego łoża
Post jebnięty:: 2010-01-09, 14:18
Może prościej - idealizm jest speunieniem człowieka?
_________________ Walenie konia i marszczenie FREEEDa. O tych czynnościach zapomnieć się nie da!
Gatunek: śmierdzący dupą siusiaczek
Dewiacja: niebieskie oczy
Co masz w jelitach?: wyplute nerki
Motto życiowe: a co jeśli to króliki mają rację?
Broń: uśmiech
Przybył: 01 Wrz 2007 Posty: 776 Skąd: 300 metrów na północny wschód
Post jebnięty:: 2010-01-09, 19:38
Ktoś się przezapoplątau, myślał że jak tak napisze to będzie mądry i pewnie się nie zawiódł.
Ciekawe jak wyglądają te definicje tych eo ipso i takich tam
Gatunek: płaz morski
Motto życiowe: Świat się zgina!
Broń: kawał betonu
Post jebnięty:: 2010-01-10, 11:34
Apodemiusz napisau:
przeprowadzona fenomenologia
Ale o jaką "przeprowadzoną fenomenologię" chodzi? To jest wyrwane z kontekstu. Musiałbyś pokazać co było wcześniej, bo cały tekst traktuje właśnie o tej fenomenologii. (rozumiem że fenomenologia to badanie zjawisk...?)
O "przeprowadzoną w systematycznej konkretności"
A fenomenologia to tak, coś w rodzaju badania zjawisk (fenomenów), z tym że jest to znacznie bardziej zamotane niż by się mogło z prostej analizy terminu wydawać. Szczerze mówiąc, to nie zamierzam udawać, że dokładnie wiem o co w tym chodzi.
Gatunek: płaz morski
Motto życiowe: Świat się zgina!
Broń: kawał betonu
Post jebnięty:: 2010-01-13, 22:54
Ja jednak ciągle obstaję przy swoim i myślę że da się obciąć zbędne duperele i pierdolniki i zredukować to do postaci kanonicznej:
Descartes napisau:
"przeprowadzona fenomenologia jest idealizmem transcendentalnym, w nowym znaczeniu... idealizmem, który nie jest niczym innym jak wyeksplikowaniem mego Ja jako podmiotu poznania, i to w odniesieniu do każdego sensu bytu w którym byt ten może mieć dla mnie pewien sens."
Gatunek: śmierdzący dupą siusiaczek
Dewiacja: niebieskie oczy
Co masz w jelitach?: wyplute nerki
Motto życiowe: a co jeśli to króliki mają rację?
Broń: uśmiech
Przybył: 01 Wrz 2007 Posty: 776 Skąd: 300 metrów na północny wschód
Post jebnięty:: 2010-01-15, 17:12
Descartes napisau:
Czym się rózni gówność gówna psiego od gówna ludzkiego?
Psim człowieczeństwem/człowieczym psubractwem.
_________________ Walenie konia i marszczenie FREEEDa. O tych czynnościach zapomnieć się nie da!
Post jebnięty:: 2010-01-15, 18:21
Nawet powinien.
Post jebnięty:: 2010-01-16, 12:58
Pies powinien srać okoniem!
pies srający okoniem.JPG
Plik ściągnięto 52 raz(y) 24,38 KB
Gatunek: zbereznik
Dewiacja: potfortal resident
Co masz w jelitach?: aaa co sie stao`?
Motto życiowe: byduo all over the world
Broń: rose-pierre-doll
Wiek: 30 Przybył: 27 Maj 2006 Posty: 11750 Skąd: Miasto SILESIA
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum